Agenda

De Europese organisatie voor verenigingen van classici, Euroclassica, organiseert dit jaar diverse activiteiten.

De Academia Ragusina is een lenteschool in Dubrovnik rondom Ovidius. Deze wordt gehouden vanaf 3 april. 

De Academia Saguntina is een cursus Latijn gecombineerd met toneel en wordt gehouden in Saguntum. Als afsluiting worden diverse toneelstukken in het antieke theater opgevoerd.

De Academia Homerica wordt gehouden in Athene en Chios, het eiland van Homerus. De deelnemers kunnen kiezen uit een programma voor studenten / leerlingen, voor docenten / accademici en een cursus Nieuwgrieks. De voertaal van het programma voor docenten / academici is Grieks. In zeer beperkte mate wordt er Engels gesproken.

Het Certamen Viterbiense is een filologische wedstrijd voor leerlingen van het gymnasium. De deelnemers moeten een passage van Plutarchus vertalen en becommentariëren.

Voor meer informatie en wijze van inschrijving zie Academia Saguntina Academia Homerica, Academia Ragusina, Certamen Viterbiense.

De data en locaties voor de examenbesprekingen 2018 zijn definitief. Latijn is op 22 mei (CE 17 mei) en Grieks op 25 mei (CE 23 mei). Vanwege het lange pinksterweekend is de bespreking van Latijn later dan u gewend bent. Een dag na de bespreking wordt het correctieadvies van de VCN opgesteld en rondgestuurd.

Zoals elk jaar beginnen de besprekingen om 14.00 en zijn rond 17.00 afgelopen. U kunt deelname opgeven bij het leraarregister voor 3 nascholingsuren. De locaties zijn ook dit jaar weer:

Celeanum, Westerlaan 40, Zwolle
Marnix Gymnasium, Essenburgsingel 58, Rotterdam
Stedelijk Gymnasium, Mercatorplein 2, ’s-Hertogenbosch
St. Ignatiusgymnasium, Jan van Eijckstraat 47, Amsterdam 
 
We streven ernaar om de correctieadviezen de volgende dag voor 19.00 op deze site te publiceren.

We hopen dit jaar op een grote deelname om zodoende ons advies zo compleet mogelijk te formuleren.

Het University College London organiseert van 23 juli tot en met 2 augustus een zomerschool Homerus. Deze cursus kan gevolgd worden in Londen en/of op Cyprus. Naast het lezen van teksten met specialisten omvat de zomerschool ook excursies naar musea en archeologische sites. 

Meer informatie

Aanmeldingsformulier Londen en Cyprus

De VCN Nazomerconferentie wordt dit jaar op vrijdag 21en zaterdag 22 september gehouden. Dit jaar vindt deze weer plaats op de gebruikelijke locatie NH Hotel Sparrenhorst, Nunspeet. Het programma wordt verzorgd door de disciplinegroepen GLTC van de UVA en VU en zal de CE-auteurs Ovidius en Herodotus als kern hebben.

 

Op 15 maart 2019 bestaat de VCN 50 jaar. Dit wordt natuurlijk groots gevierd. Op dit moment wordt hard aan het programma gewerkt. Wanneer er meer bekend is, krijgt u hierover bericht via de website en digitale nieuwsbrief.

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseert
in samenwerking met Labrys Reizen in 2018 opnieuw een intensieve nascholingscursus voor
docenten. De cursus bestaat uit een studiedag aan de UvA te Amsterdam en een achtdaagse
studiereis naar Noord-Griekenland. De inhoudelijke leiding van de studiedag en de reis is in
handen van prof. dr. Vladimir Stissi (mediterrane archeologie) en drs. Christine de Haan-
Oudshoorn (klassieke taal- en letterkunde).

Zie voor het programma en verdere informatie bijgevoegd bestand.