Agenda

‘Odyssee: Herinnering en Geografie’

De Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseert in samenwerking met Labrys Reizen en het Nederlands Instituut in Athene (NIA) in 2017 opnieuw een intensieve nascholingscursus voor docenten. De cursus bestaat uit een studiedag aan de UvA te Amsterdam en een achtdaagse studiereis naar West-Griekenland. De inhoudelijke leiding van de studiedag en de reis is in handen van dr. Gert Jan van Wijngaarden (mediterrane archeologie) en drs. Christine de Haan-Oudshoorn (klassieke taal- en letterkunde).

Inhoud
Het thema van de cursus sluit aan bij het eindexamen Grieks van 2018 (Homerus, Odyssee) en het eindexamen geschiedenis in bredere zin. Centraal staat de rol van het landschap in de Odyssee en de wijzen waarop de Homerische verhalen het Griekse landschap hebben beïnvloed en nog steeds een rol spelen bij ons beeld van Griekenland. Op het programma staan plaatsen die zich sterk identificeren met de Odyssee, zoals het strand van Nausikäa op Corfu, diverse kandidaten voor het paleis van Odysseus en het paleis van Nestor in Pylos. Maar we bezoeken ook monumentale archeologische plekken die niet in de Odyssee worden genoemd. Via thema’s als “lieux de mémoires” en receptiegeschiedenis zal de interactie tussen landschap en literaire cultuur worden geëxploreerd. De deelnemers nemen actief deel aan de cursus door middel van het geven van presentaties op de sites die worden bezocht. Een aantal avonden staan lezingen op het programma.
Doelgroep
De cursus is vooral bedoeld voor docenten klassieke talen en geschiedenis die lesgeven in de bovenbouw van het VWO. Ook geïnteresseerde docenten uit andere disciplines (bv. geografie en kunstgeschiedenis) kunnen zich aanmelden.

Data
De studiedag zal plaatsvinden op zaterdag 2 september te Amsterdam. De reisdata zijn 18 t/m 25 oktober 2017, deels in de herfstvakantie.

Programma cursus
Zaterdag 2 september: voorbereidende studiedag aan de UvA te Amsterdam

Woensdag 18 oktober:
Direkte lijnvlucht Amsterdam - Corfu ( 10.00 uur)
Artemistempel
Museum/stad Corfu
Ermones (zoektocht naar site)
Overnachting op Corfu

Donderdag 19 oktober:
Veerpont Corfu- Igoumenitsa
Nekyomanteion en Ephyra
Archeologisch Museum van Lefkas
Grafheuvels van Nidri, graf van Dörpfeld
Overnachting op Lefkas

Vrijdag 20 oktober:
Boot naar Fiskardo (Kefalonia)
Panormou (Fiskardo)
Poros/Tzannata (graf en nederzetting)
Mazarakata graven e.a.
Overnachting op Kefalonia

Zaterdag 21 oktober:
Boot naar Ithaka
Museum in Vathy
Alalkomenai
Agios Athanasios
Polis grot
Stavros Museum
Overnachting op Ithaka

Zondag 22 oktober:
Boot naar Patras
Archeologisch Museum Patras
Teichos Deimaion
Overnachting in Pylos
Maandag 21 oktober:
Pylos:
Paleis van Nestor en tholoi
Baai van Navarino
Overnachting in Sparta/Mystras

Dinsdag 24 oktober:
Sparta:
Archeologisch Museum
Menelaion,
Pellana
Mykene:
Burcht, tholoi en museum
Overnachting in Nafplio

Woensdag 25 oktober:
Athene:
Akropolis en Akropolis Museum
Nederlands Instituut (NIA): evaluatiecursus/uitreiking certificaten
Transfer naar de luchthaven van Athene; lijnvlucht naar Amsterdam (21.15 - 23.50 uur)

Informatie en inschrijving
Voor de kosten kunt u een beroep doen op het voor u beschikbare nascholingsgeld van uw school. De cursus vindt doorgang bij minimaal 20 deelnemers en biedt plaats aan maximaal 25 deelnemers.
Informatie over reis, kosten etc. is te vinden op de websites van de Illustere school van de UvA (www.is.uva.nl) en Labrys Reizen (www.labrysreizen.nl).
Inschrijven voor de cursus kan tot 1 juni 2017 bij: www.is.uva.nl/reizendoordeoudheid.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Reinie Teeling via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 024-3822110.

De aanmelding voor de ECCL examens 2017 is geopend.

Dit jaar verschijnt de vijftigste jaargang van het tijdschrift Lampas. Ter gelegenheid hiervan organiseert de redactie een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 29 september in Amsterdam. We nodigen we niet alleen abonnees van Lampas, maar alle Nederlandse classici van harte uit om dit lustrum met ons te vieren.