Agenda

Ook dit jaar kan uw school weer meedoen met de Europese examens voor Latijn en Grieks. In 25 Europese landen worden deze examens afgenomen, die zich kenmerken door de variatie aan vragen over tekstbegrip, grammatica en cultuur. Uw leerlingen kunnen een mooie bronzen, zilveren of gouden medaille halen.
Er zijn voor zowel Grieks als Latijn twee niveaus. Het examen Vestibulum is geschikt voor leerlingen die een jaar Grieks of Latijn volgen, het examen Ianua voor leerlingen die 3-4 jaar Latijn of Grieks volgen.
U kunt zelf kiezen aan welk examen uw leerlingen deelnemen.
Aanmelding geschiedt via mevr. P.M.A. Wildeboer (lid van de VCN-leerplansectie Latijn) via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De afnameperiode loopt tot en met eind december.

We nodigen u van harte uit voor de gratis docentenmiddag Klassieke Taal & Cultuur in het Valkhof. Op donderdag 12 maart a.s. organiseren Staal & Roeland in samenwerking met het Valkhof in Nijmegen een inspirerende docentenmiddag voor docenten GTC en LTC en belangstellenden.

Op het programma:
- Lezing ‘Romeinse keizers en de rol van traditie’ van Olivier Hekster
- Ontdek zelf het geheel vernieuwde ARCHEOlab, ingeleid en begeleid door Odette Straten
- Toelichting op de herziening van SPQR onderbouw en de nieuwe methode SPQR bovenbouw
- En natuurlijk kunt u tussendoor ook de prachtige collectie van Museum Het Valkhof bekijken.

Donderdag 12 maart 2020
15.30 uur - 18.00 uur
Museum Het Valkhof in Nijmegen

We hopen u weer te mogen begroeten in het Valkhof! Zie de website voor meer informatie.

Op 14 maart 2020 vindt de VCN Jaarconferentie plaats. De conferentie kent drie verschillende onderdelen, te weten lezingen, workshoprondes en een huishoudelijk deel over het praktische reilen en zeilen van de vereniging. Dit jaar besteden we aandacht aan belangrijke thema’s als: integratie taal & cultuur, formatief toetsen en evalueren bij de klassieke talen, activerende werkvormen. Als ludieke afsluiter hebben we Herbert Verreth met een presentatie over Romeinse orgieën in film en strip. Plaats van handeling zal zijn:


Utrechts Stedelijk Gymnasium
Ina Boudier Bakkerlaan 7, 3582 VA Utrecht

Programma VCN jaarconferentie (uitgebreid programma)

9.30-10.00 Inloop met koffie en thee
10.00-10.10 Opening Jaarconferentie door de voorzitter
10.10-11.05 Lezing Willemijn Waal: Toen de Grieken het alfabet gingen gebruiken
11.05-11.10 Instructie workshops ronde 1 en 2
11.10-12.20 workshopronde 1
12.20-13.00 lunch
13.00-14.10 workshopronde 2
14.10-14.30 koffiepauze
14.30-15.30 jaarvergadering
15.30-16.30 Lezing Herbert Verreth: Romeinse orgieën in film en strip
16.30-16.35 jaarrede voorzitter
16.35-17.30 borrel


De conferentie is gratis toegankelijk. Om een inschatting te kunnen maken voor de catering van deze dag verzoeken wij u vriendelijk u aan te melden via de website van de VCN. Houdt u alstublieft rekening met het feit dat het VCN-bestuur wel kosten maakt voor uw aanmelding. Als u na aanmelding toch blijkt niet te kunnen komen, meldt u zich dan uiterlijk 6 maart 2020 weer af. Dan maken wij geen onnodige kosten.

Hieronder kunt u zich via het formulier aanmelden.

Op zaterdag 4 april wordt in Ermelo een conferentie gehouden over het zo begrijpelijk mogelijk maken van de lesstof. Daarmee wordt het ook leuk, zowel voor de leerlingen als de taaldocenten zelf. Docenten uit acht verschillende Europese landen komen dynamische workshops geven.
Casper Porton laat een demo-les Levend Latijn zien en de keynote speaker is Justin Slocum Bailey, docent Latijn in de Verenigde Staten. Op de boekenmarkt en bij de posterpresentaties is er ook aandacht voor Latijn. De voertaal van de conferentie is Engels.
Zie de website voor het programma en overige informatie.

De Nazomerconferentie 2020 zal gehouden worden op 18 en 19 september. Meer details volgen nog.