Agenda

Ook dit jaar kan uw school weer meedoen met de Europese examens voor Latijn en Grieks. In 25 Europese landen worden deze examens afgenomen, die zich kenmerken door de variatie aan vragen over tekstbegrip, grammatica en cultuur. Uw leerlingen kunnen een mooie bronzen, zilveren of gouden medaille halen.
Er zijn voor zowel Grieks als Latijn twee niveaus. Het examen Vestibulum is geschikt voor leerlingen die een jaar Grieks of Latijn volgen, het examen Ianua voor leerlingen die 3-4 jaar Latijn of Grieks volgen.
U kunt zelf kiezen aan welk examen uw leerlingen deelnemen.
Aanmelding geschiedt via mevr. P.M.A. Wildeboer (lid van de VCN-leerplansectie Latijn) via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De afnameperiode loopt tot en met eind december.

De VCN dringt er bij minister Slob op aan alsnog alle schoolvakken een volwaardige plaats te geven in de verdere voorbereiding van het nieuwe leer- en onderwijsplan, Curriculum.nu. Ook pleit de VCN voor maatwerk in de aanloop naar de curriculumherziening. De VCN maakt zich ernstig zorgen over de inhoud van het vak Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (GLTC) als de politiek de lestijd voor het kerncurriculum met dertig procent vermindert. Lees hier ons advies aan de minister.

Via dit formulier kunt u een potentieel nieuw lid bij de VCN aanmelden.
De VCN zal contact met hem/haar opnemen.
Wordt hij/zij lid, dan ontvangt u beiden (indien gewenst) het boekje ‘Mythen voor de klas’ van Paul Groos (zolang de voorraad strekt).

 

Op maandag 27 januari 2020 vindt de Studiedag Klassieke Wereld plaats in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. De Studiedag Klassieke Wereld is een nascholingsdag ter ondersteuning van de vakken Griekse Taal en Cultuur, Latijnse Taal en Cultuur en Geschiedenis. 

Diverse onderwerpen uit de antieke wereld komen aan de orde. Er is aandacht voor de kunst en de archeologische bezienswaardigheden die we al reizend door de wereld van de Grieken en de Romeinen tegenkomen. Speciale aandacht gaat tijdens deze editie uit naar hoe we antieke thema’s kunnen verbinden aan maatschappelijke kwesties van vandaag en we bekijken de klassieke reis vanuit nieuwe invalshoeken. Een interessante nascholingsdag, of je nu voor het eerst meegaat op schoolreis of na vele reizen op zoek bent naar nieuwe inspiratie. 

Tijdens de Studiedag Klassieke Wereld 2020 staat Griekenland centraal als bestemming voor de klassieke (school)reis en kun je lezingen bijwonen van o.a. prof. dr. Josine Blok (hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht), Frederike Upmeijer (kunsthistorica), drs. Hein L. Van Dolen (classicus en byzantinoloog), en drs. Thijs Kettenis (correspondent in Athene voor onder andere Trouw en Algemeen Dagblad). Ook zal conservator prof. dr. Ruurd Halbertsma van het Rijksmuseum van Oudheden een inleiding geven op de tentoonstelling ‘Cyprus, eiland in beweging’ en is er de mogelijkheid om de expositie te bezoeken.

De Studiedag Klassieke Wereld is een nascholingsdag, waarbij de deelnemers na afloop een certificaat ontvangen. De kosten bedragen € 130,- p.p. (inclusief lezingen, museumbezoek, lunch en borrel). Middelbare scholieren, studenten en gepensioneerde docenten krijgen 50% korting.

De dag wordt georganiseerd door Labrys Reizen i.s.m. het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Meer informatie over hoe deze dag vind je op de website.

Op 14 maart 2020 vindt de VCN Jaarconferentie plaats. De conferentie kent drie verschillende onderdelen, te weten lezingen, workshoprondes en een huishoudelijk deel over het praktische reilen en zeilen van de vereniging. Dit jaar besteden we aandacht aan belangrijke thema’s als: integratie taal & cultuur, formatief toetsen en evalueren bij de klassieke talen, activerende werkvormen. Als ludieke afsluiter hebben we Herbert Verreth met een presentatie over Romeinse orgieën in film en strip.

Het bestuur van de VCN nodigt u van harte uit om de jaarconferentie bij te wonen.
Plaats van handeling zal zijn:

Utrechts Stedelijk Gymnasium
Ina Boudier Bakkerlaan 7, 3582 VA Utrecht

U bent van harte welkom op de conferentie vanaf 9:30 u, voor een kopje koffie bij binnenkomst. Het eigenlijke programma start om 10:00 u. Lunch en verversingen worden u gedurende de dag aangeboden door de VCN. Het programma eindigt om ongeveer 16:30 u, waarna u natuurlijk nog de gelegenheid hebt elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.

De conferentie is gratis toegankelijk. Om een inschatting te kunnen maken voor de catering van deze dag verzoeken wij u vriendelijk u aan te melden via de website van de VCN. Houdt u alstublieft rekening met het feit dat het VCN-bestuur wel kosten maakt voor uw aanmelding. Als u na aanmelding toch blijkt niet te kunnen komen, meldt u zich dan uiterlijk 6 maart 2020 weer af. Dan maken wij geen onnodige kosten.

Binnenkort kunt u zich aanmelden.

De Nazomerconferentie 2020 zal gehouden worden op 18 en 19 september. Meer details volgen nog.