Agenda

Ook dit jaar kan uw school weer meedoen met de Europese examens voor Latijn en Grieks. In 25 Europese landen worden deze examens afgenomen, die zich kenmerken door de variatie aan vragen over tekstbegrip, grammatica en cultuur. Uw leerlingen kunnen een mooie bronzen, zilveren of gouden medaille halen.
Er zijn voor zowel Grieks als Latijn twee niveaus. Het examen Vestibulum is geschikt voor leerlingen die een jaar Grieks of Latijn volgen, het examen Ianua voor leerlingen die 3-4 jaar Latijn of Grieks volgen.
U kunt zelf kiezen aan welk examen uw leerlingen deelnemen.
Aanmelding geschiedt via mevr. P.M.A. Wildeboer (lid van de VCN-leerplansectie Latijn) via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De afnameperiode loopt tot en met eind december.

De Nazomerconferentie 2020 zal gehouden worden op 18 en 19 september. Meer details volgen nog.

Op 24 maart j.l. heeft de regering besloten om de centrale eindexamens af te gelasten en het cijfer van de schoolexamens als eindcijfer te laten gelden. Dit betekent dat scholen zelf kunnen besluiten hoe zij omgaan met de laatste toetsen van hun Programma van Toetsing en Afsluiting. In de praktijk leidt dit ertoe dat scholen de oplossing kiezen die het best bij hun pedagogisch-didactische opvattingen past.

Diverse scholen zetten daarbij in op digitale toetsing. Met betrekking tot deze wijze van toetsen wil het bestuur van de VCN enkele punten ter overweging meegeven.

In het universitair onderwijs wordt hiermee al enige ervaring opgedaan. Het betreft dan vooral toetsen die op de computer worden afgenomen in aanwezigheid van de docent. Daarnaast zien we open boek toetsen en schriftelijke toetsen op afstand met gebruik van geavanceerde webcams, die alle bewegingen van de student registreren. Deze vorm van toetsing op afstand zal voor de meeste scholen voor VO (nog) niet aan de orde zijn.

Een praktische opdracht of mondelinge overhoring lijkt ons minder fraudegevoelig. Dit zijn echter vormen van toetsing, waar de leerlingen niet op voorbereid zijn.

Wettelijk moet alleen het pensum van 30 pagina’s OCT in het schoolexamen getoetst worden. De huidige examenauteurs (Vergilius en Plato), alsmede een nieuwe vertaling is niet verplicht.

Bedenkt u wel, dat een wijziging van toetsvorm, toetsstof of het volledig laten vervallen van een toets ook een wijziging van het PTA kan betekenen. Wij adviseren dan ook om wijzigingen met de examensecretaris te overleggen.