Tresoar

Met ingang van 2014 is de VCN een samenwerking met Tresoar aangegaan. Zoals hierna uitgelegd, herbergt Tresoar de grootse Buma-bibliotheek. Deze bibliotheek beoogt de klassieken zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Vanuit deze gemeenschappelijke doelstelling is een samenwerking tot stand gekomen, waarvan deze website het eerste resultaat is.

TresoarTresoar (Fries Historisch en Letterkundig Centrum) is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân. Tresoar is dé plek waar je informatie ziet, vindt en hoort over je achtergrond, je huis, je dorp en misschien zelfs een stukje van je eigen identiteit. In ons gebouw bruist het van activiteiten voor jong en oud. Daarnaast is het een ideale ruimte voor wetenschappers, genealogen, studenten en scholieren om in alle rust (samen) te kunnen werken aan onderzoek.

Je vindt in Tresoar talloze in Fryslân verschenen kranten en tijdschriften, honderdduizenden boeken waaronder exemplaren uit de bibliotheek van Erasmus, tienduizenden foto’s, films, geluidsopnamen, notariële akten, de Atlas van Blaeu, handschriften en brieven van bekende Friezen, bedrijfsarchieven van Douwe Egberts en archieven van de Elfstedenvereniging, cd’s van Friese punk tot klassiek, het monnikenwerk de Attische Nachten uit 836 na Christus, de oudste en nieuwste (Friese) literatuur, wetenschappelijke publicaties, digitale bestanden. En nog veel meer.

Buma Bibliotheek
De Buma Bibliotheek is een informatiecentrum voor de klassieke oudheid. De basis van de Buma Bibliotheek ligt in een boekencollectie van meer dan 50.000 boeken over de klassieke oudheid. De Buma Bibliotheek maakt deel uit van Tresoar.

De Buma Bibliotheek initieert en participeert in veel initiatieven om de klassieke oudheid onder de aandacht te brengen. De Buma Bibliotheek organiseert samen met het Rijksmuseum van Oudheden jaarlijks de Week van de Klassieken en werkt nauw samen met het NKV. Daarnaast ondersteunt de bibliotheek wetenschappelijk onderzoek naar de Romeinse oudheid in Friesland en biedt zij lesprogramma's aan aan de gymnasia.

De boekencollectie van de Buma Bibliotheek bevat tekstedities en vertalingen van werken van klassieke auteurs en studies over deze auteurs. Ook is er aandacht voor vroegchristelijke schrijvers, en voor de geschiedenis, filosofie en kunst van de Griekse en Romeinse oudheid. De tijdschriftencollectie bestaat uit de meest vooraanstaande Engelse, Duitse, Franse en uiteraard Nederlandse tijdschriften op het terrein van de klassieke talen en cultuur. Jaarlijks worden er ongeveer 200 titels aangeschaft.

Inlichtingen over de Buma Bibliotheek
H. Laagland BA, 058-7890725, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
drs. L.A. de Vries, 058-7890726, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tresoar
Boterhoek 1, Leeuwarden (bezoekadres)
Postbus 2637, 8901 AC Leeuwarden (postadres)
I: www.tresoar.nl
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T: 058-7890789